مقالات آماده انتشار(موقت)                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

دانشگاه حکیم سبزواری ، f.saffar@hsu.ac.ir
یکی از مهم­ترین رویکردها در جهت افزایش امنیت، پیشگیری از جرم از طریق طراحی محیطی است که بر طراحی شهری تمرکز دارد. هدف از پژوهش حاضر بررسی شرایط محیطی دقیق مؤثر در ایجاد رفتارهای آنومیک و مجرمانه در خیابان انقلاب تهران و ارائه راهکارهای طراحانه جهت کاهش آنها در این مکان می­باشد. در مطالعه پیش رو، برای رسیدن به هدف پژوهش از روشی ترکیبی استفاده شده است. بدین منظور، در بخش اول با استفاده از روش مکان­سنجی (شامل برداشت میدانی و همچنین تهیه و تکمیل چک­لیست کارشناسان و چک­لیست جامع)، شرایط محیطی محدوده مورد مطالعه در قالب مجموعه مؤلفه­های شرایط جرم­خیزی دسته­بندی شده و راهکارهایی برای کاهش جرم در خیابان انقلاب تهران ارائه گردید. در بخش دوم این پژوهش و به منظور اولویت­دهی به راهکارها و انتخاب راهکار بهینه برای جلوگیری از وقوع جرم و کاهش آن در محدوده مورد مطالعه، از روش تحلیل شبکه ای (ANP) استفاده گردید. بر اساس نتایج پژوهش، آلودگی­های محیطی، آلودگی­های دیداری، ازدحام و مسئله نور و روشنایی استاندارد در شب، مهم­ترین عوامل محیطی رفتارهای آنومیک و مجرمانه در خیابان انقلاب تهران می­باشند. همچنین، بهینه­ترین راهکارها برای کاهش جرم و افزایش امنیت در محدوده مورد مطالعه عبارتند از: حذف مبلمان­ها و عناصر الحاق شده به مسیر پیاده، تعریف خوانای فعالیت­ها و کاربری­ها در نقاط گنگ فضا، ایجاد نشانه و عناصر شاخص در طول مسیر، محدودکردن تبلیغات و ایجاد روشنایی استاندارد در طول شب برای انجام فعالیت. نتایج پژوهش حاضر نشان می‌دهد، تغییرات جزئی در محیط می‌تواند اثرات بزرگی بر کاهش جرم و افزایش امنیت داشته­ باشد.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی می باشد.