دوره 12، شماره 27 - ( 11-1391 )                   جلد 12 شماره 27 صفحات 75دوره53فصل__Se | برگشت به فهرست نسخه ها

نظری پور حمید، کریمی زهرا. آشکارسازی تغییرات سهم دوام های روزانه‌ی بارش در تأمین روزهای بارشی و بارش ایران. نشریه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی. 1391; 12 (27) :53-75

1- پژوهشکده علوم محیطی، گروه محیط زیست، مرکز بین المللی علوم، تکنولوژی پیشرفته و علوم محیطی. کرمان ، Email:Hamid.nazari.3488@gmail.com
2- دانشجوی کارشناسی ارشد اقلیم شناسی دانشگاه سیستان و بلوچستان
در این پژوهش، جهت فهم تغییرات سهم دوام های روزانه‌ی بارش در تأمین روزهای بارشی و بارش ایران، سهم سالانه ‌و ماهانه‌ی داوم های 1، 2 و 3 روزه مورد ارزیابی قرار گرفته است. این داوم ها به ترتیب مهم ترین دوام های بارش ایران محسوب می گردند و تغییرات احتمالی در نقش آنها شواهدی بر تغییر اقلیم بارش ایران می باشد. نتایج این پژوهش بر اساس داده های شبکه‌ای بارش روزانه‌ی ایران در دوره‌ی 1340 تا 1382 شمسی استوار است. ارزیابی روند سری ها به کمک آزمون های پارامتریک رگرسیون خطی و ناپارامتریک من-کندال و سنس استیمیتور شواهدی آشکار ساخت که حاکی از تغییر بارش ایران می باشد. سهم سالانه‌ی دوام هایی 1، 2و 3 روزه‌در تأمین روزهای بارشی و بارش گستره‌ی دارای روند ایران، به ترتیب کاهشی، افزایشی و افزایشی بوده است. مساحت گستره‌ی بدون روند در داوم های 1، 2و 3 روزه نیز افزایشی است. در تأمین روزهای بارشی گستره‌ی دارای روند ایران، سهم دوام های یک روزه در ماه‌های اردیبشهت، فروردین و اسفند کاهشی و سهم دوام‌های دو روزه در ماه آذر افزایشی بوده است. ‌در تأمین بارش نیز سهم دوام‌های یک روزه در ماه‌های فروردین و اردیبهشت کاهشی و سهم دوام های دو روزه در ماه‌های آذر، دی و بهمن افزایشی بوده است.
واژه‌های کلیدی: ایران، تغییر اقلیم، بارش، دوام، روند