دوره 12، شماره 26 - ( 9-1391 )                   جلد 12 شماره 26 صفحات 84دوره65فصل__Se | برگشت به فهرست نسخه ها

حافظ نیا محمدرضا، احمدی پور زهرا، لشگری احسان. تبیین کارکردها و مصادیق مکانها و فضاهای استراتژیک در قلمرو ماوراء جو. نشریه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی. 1391; 12 (26) :65-84

1- استاد جغرافیای سیاسی دانشگاه تربیت مدرس
2- دانشیار جغرافیای سیاسی دانشگاه تربیت مدرس
3- استادیار جغرافیای سیاسی دانشگاه یزد ، ehsanlashgari80@yahoo.com
اندیشمندان ژئوپلیتیک در طول سدۀ گذشته همواره درصدد بوده اند که به فراخور شرایط طبیعی و انسانی مناطق مختلف و با ارائه استدلالهای لازم اهمیت سیاسی برخی مناطق را پررنگ تر نموده و سیاستمداران را جهت نفوذ ، تسلط و مدیریت اینگونه فضاها ترغیب نمایند . بدیهی است اهمیت سیاسی مناطق مختلف در طول زمان ثابت نبوده و بویژه ممکن است تحت تأثیر عوامل انسانساخت دچار ارتقاء و دگرگونی گردد. در این راستا فضا یکی از حوزه هایی است که در دهه های اخیر عرصه های جدیدی را برای مطالعات ژئوپلیتیک گشوده است . در این راستا یکی از موضوعات بسیار مهم در مطالعه بُعد سیاسی فضای ماوراءجو ، مصداق یابی و استخراج شاخص ها و کارکردهای مناطق راهبردی این حوزه می باشد. بنابراین در این مقاله این پرسش مطرح است که آیا در فضای ماواری جو مناطقی وجود دارد که دارای کارکردهای استراتژیک باشد؟ در سیر انجام این تحقیق کوشش گردیده با رویکردی توصیفی - تحلیلی ، شاخص های مناطق راهبردی فضا استخراج گردیده و به مصادیق مهم اینگونه مکانها و فضاها نیز در این فضا اشاره گردد. یافته های تحقیق نشان می دهد که امروزه در فضا نیز می توان مناطق و نقاطی را شناسایی نمود که با توجه به کارکردها و ویژگیهایشان از اهمیتی راهبردی برخودارند و کارکردهای این حوزه توان بازساخت تئوریهای نوینی را در عرصه منطقه استراتژیک دارد.
نوع مطالعه: گزارش مورد |