دوره 11، شماره 21 - ( 6-1390 )                   جلد 11 شماره 21 صفحات 68دوره51فصل__Se | برگشت به فهرست نسخه ها

XML Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

سکوند حبیب، شایان سیاوش، شریفی کیا محمد. پهنه بندی خطر روانگرایی در دشت سیلاخور. نشریه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی. 1390; 11 (21) :51-68

URL: http://jgs.khu.ac.ir/article-1-603-fa.html


1- ، h.sakvand@gmail.com
چکیده:   (4978 مشاهده)
روانگرایی پدیده‌ای است که درخاک‌ها ی منفصل ماسه‌ای تا سیلتی ایجاد می شود. با اعمال بارهای لرزه‌ی ناشی از زمین‌لرزه بر توده‌های‌اشباع مستعد روانگرایی، تمایل این خاک‌ها به کاهش حجم و عدم امکان خروج سریع آب از آنها، افزایش فشار آب منفذی و به دنبال آن کاهش تنش مؤثر و مقاومت برشی خاک را باعث می شود. با ادامه این روند، به تدریج خاک رفتاری سیال مانند پیدا کرده و در اصطلاح روانگونه می شود. روانگرایی درحین زمین‌لرزه می‌تواند باعث ایجادتغیرات ژئومورفولوژیکی در سطح زمین و وارد آمدن خساراتی به تاسیسات انسانی شود. شناسایی مناطق مستعد روانگرایی می‌تواند به شکل پهنه‌بندی انجام گرفته و تا حدود زیادی از میزان خسارات ناشی از وقوع روانگرایی در زمان رخدادزمین‌لرزه بکاهد. در این تحقیق با استفاده از داده‌های سنجش‌از‌دوری ماهواره‌ای نقشه پهنه‌بندی خطر روانگرایی خاک در دشت سیلاخور از طریق روی‌هم‌گذاری لایه‌های رقومی شده ویژگیهای لرز‌زمین‌ساخت، عمق آب زیرزمینی و ویژگیهای زمین شناسی و ژئومورفولوژی در محیط نرم افزاری در7کلاس ترسیم شد. بر اساس نقشه پهنه‌بندی خطر روانگرایی،7درصد از مساحت محدوده مورد مطالعه در منطقه خطر روانگرایی کلاس شش، 21درصد در محدوده خطر کلاس پنج، 5درصد در محدوده خطر کلاس چهار، 4درصد در محدوده خطر کلاس سه، 5درصد درمحدوده کلاس خطر دو، 30درصد در محدوده خطر کلاس یک، و28درصد باقی مانده محدوده در منطق خطر کلاس صفر قرار می گیرد.
متن کامل [PDF 1852 kb]   (2781 دریافت)    

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Applied researches in Geographical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb