دوره 24، شماره 72 - ( 3-1403 )                   جلد 24 شماره 72 صفحات 377دوره361فصل__Se | برگشت به فهرست نسخه ها

delaram R, fotohi S, hamidianpoor M, salari M. Investigating the Land Subsidence Rate in Tous, Mashhad Plain, Using the DInSAR Technique. jgs 2024; 24 (72) : 20
دلارام رقیه، فتوحی صمد، حمیدیان پور محسن، سالاری مرتضی. بررسی میزان فرونشست در محدوده‌ای از دشت مشهد- توس با استفاده از تکنیک DInsar. نشریه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی. 1403; 24 (72) :361-377

1- دانشجوی دکتری ژئومورفولوژی، دانشکده جغرافیا و برنامه ریزی محیطی، دانشگاه سیستان وبوچستان، زاهدان، ایران.
2- دانشیار گروه ژئومورفولوژی، دانشکده جغرافیا و برنامه ریزی محیطی، دانشگاه سیستان وبوچستان، زاهدان، ایران. ، samadfotohi@yahoo.com
3- استادیار گروه اقلیم شناسی ، دانشکده جغرافیا و برنامه ریزی محیطی، دانشگاه سیستان و بلوچستان،زاهدان، ایران
4- کارشناس ارشد هیدروژئولوژی و مدیر پروژه شرکت کوسا، تانزانیا
چکیده:   (1964 مشاهده)
چکیده
پدیده فرونشست را می­توان یکی از شایع­ترین خطراتی دانست که در سراسر دنیا رخ می­دهد و هر ساله خسارات جبران­ناپذیری را تحمیل می­کند. عوامل زیادی مثل پایین رفتن سطح آب زیرزمینی در آبخوان­ها، کاهش آبدهی قنات­ها، خشک شدن دریاچه­ها، خشکسالی­های مکرر و... باعث به­وجود آمدن این پدیده می­شود. برای بررسی فرونشست دشت مشهد از تکنیک تداخل سنجی راداری (D-Insar) و از تصاویر  ماهواره­ای Envisat سنجنده ASAR در باند   C در بازه زمانی 2003 تا 2010 و همچنین از تصاویر ماهواره Sentinel 1 سنجنده ASAR در باند C در بازه زمانی یک ساله 2019 استفاده شد. نتایج نشان می­دهد که بیشترین میزان فرونشست مربوط به بازه زمانی 2008 تا 2010 حدود 44 سانتی­متر و در بازه زمانی 2007 تا 2009 به میزان37 سانتیمتر در محدوده اراضی قاسم­آباد و کلاته برفی است. نتایج درونیابی با استفاده از آمارهای چاه­های پیزومتر نیز افت آبهای زیرزمینی در این محدوده را تأیید می­کند. فرونشست در این دشت در حالت فوق بحرانی قرار دارد. نتایج حاصل از آنالیز تصاویر در سال 2019 نیز فرونشست 36 سانتی­متری را نشان می­دهد. . به منطور تایید نتایج از شاخص Z  استفاده شد. بر اساس این شاخص مشخص گردید که هر گاه خشکسالی رخ داده است افت آبهای زیرزمینی بیشتر شده است و این امر تاییدی بر نتایج تکنیک تداخل سنجی است.
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: ژئومورفولوژی
دریافت: 1399/4/26 | پذیرش: 1399/12/2