دوره 23، شماره 71 - ( 10-1402 )                   جلد 23 شماره 71 صفحات 318دوره303فصل__Se | برگشت به فهرست نسخه ها

Shahiri Tabarestani E, Afzalimehr H. Estimation of annual erosion and sedimentation in Babolroud catchment using EPM and Fournier methods. jgs 2024; 23 (71) : 17
شهیری طبرستانی احسان، افضلی مهر حسین. برآورد شدت فرسایش و رسوب سالانه در حوزه آبریز بابلرود با استفاده از مدل های پتانسیل فرسایش و فورنیه. نشریه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی. 1402; 23 (71) :303-318

1- دانشجوی دکتری آب و سازه‌های هیدرولیکی، دانشکده عمران، دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران، ایران ، ehsan_shahiri@yahoo.com
2- استاد گروه آب و محیط‌زیست، دانشکده عمران، دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران
 یکی از مشکلات مدیریت و کنترل فرسایش و رسوب حوزه­های آبریز، فقدان داده­های آماری جهت برآورد دقیق میزان رسوب و فرسایش است. به منظور اجرای برنامه­های حفاظت خاک و تعیین روش­های مبارزه با فرسایش و کاهش رسوب­زایی، ارزیابی و برآورد حجم کل میزان تولید رسوب سالانه امری ضروری است. هدف از پژوهش حاضر، برآورد شدت فرسایش و میزان تولید رسوب حوزه آبریز بابلرود واقع در استان مازندران با استفاده از مدل­های تجربی پتانسیل فرسایش و  فورنیه و تعیین میزان دقت این مدل­ها می­باشد. نتایج مطالعه نشان می­دهد که حوزه آبریز بابلرود از نظر فرسایش و حمل رسوب در وضعیت متوسط قرار داشته و مقدار ضریب شدت فرسایش آ  است. همچنین میزان رسوب­دهی این حوزه طبق روش پتانسیل فرسایش،   71/563230 می­باشد. بیشترین مقدار فرسایش در ناحیه شمالی حوزه آبریز قرار دارد که علت آن وجود کاربری غیر قابل کشت و سازندهای خاکی فرسایش­پذیر از جمله خاک­های آبرفتی و مردابی می­باشد. به منظور ارزیابی دقت نتایج بدست آمده از روش­های تجربی، از اطلاعات مشاهده­ای دو ایستگاه رسوب­سنجی استفاده شد و نتایج بیانگر اختلاف نسبی متوسط %24/23 در روش پتانسیل فرسایش است. همچنین نتایج بدست آمده از روش تجربی فورنیه حاکی از عدم کارایی این روش در برآورد حوزه آبریز بابلرود به دلیل عدم در نظر گرفتن پتانسیل فرسایش­پذیری حوزه می­باشد.

دریافت: 1398/12/24 | پذیرش: 1399/5/14