دوره 21، شماره 61 - ( 4-1400 )                   جلد 21 شماره 61 صفحات 258دوره241فصل__Se | برگشت به فهرست نسخه ها

kameli M, azemati H. Investigating the relationship between the sense of belonging to the place and the level of social security of citizens - Case study: Qom-. jgs 2021; 21 (61) : 13
کاملی محسن، عظمتی حمیدرضا. بررسی میزان ارتباط حس تعلق به مکان و سطح امنیت اجتماعی شهروندان -مطالعه موردی: شهر قم. نشریه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی. 1400; 21 (61) :241-258

1- اسنتادیار گروه معماری، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی، تهران، ایران
2- گروه معماری، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی، تهران، ایران ، azemati@sru.ac.ir
رفتارهای انسانی و فعالیت های افراد در فضاهای شهری ایجاد شده و روابط فرهنگی و اجتماعی نیز در این فضاها شکل می­گیرد. با توجه به اینکه منشا اصلی ناامنی شهروندان ریشه در درون شهرها داشته و عوامل مهمی هم چون فرم کالبدی شهر، بناهای شهری و شکل ساختمان ها در این امر دخیل هستند هدف از تحقیق، سنجش میزان تاثیر حس تعلق به مکان در افزایش سطح امنیت اجتماعی شهروندان شهر قم می­باشد. روش تحقیق توصیفی– تحلیلی کمی می­باشد. جامعه آماری تحقیق شهر قم بوده و به جهت جمع­آوری حاصل از مطالعات میدانی از فن پرسشنامه به تعداد 384 عدد استفاده شده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که روابط و چیدمان­های فضایی در فضای محله با نظارت و نابهنجاری­های اجتماعی به همراه محیط فیزیکی و کالبدی دارای همبستگی  مستقیم و معنادار می­باشد. هم­چنین نوع فرم و اندازه فضا که دیگر مولفه حس تعلق به مکان محسوب می­گردد با نابهنجاری اجتماعی و آزادی حرکت نیز دارای همبستگی مستقیم و معنادار است. بافت و تزئینات فضای محله­ها نیز با محیط فیزیکی و کالبدی دارای همبستگی بوده و در میان آنان بیشترین همبستگی در بین ابعاد حس تعلق به مکان و امنیت اجتماعی مربوط به مولفه آزادی حرکت با نوع فرم و اندازه فضا به مقدار 0.980 می باشد.

واژه‌های کلیدی: امنیت، جامعه، حس تعلق، اجتماع.
دریافت: 1397/11/1 | پذیرش: 1398/4/3