دوره 20، شماره 57 - ( 4-1399 )                   جلد 20 شماره 57 صفحات 37دوره25فصل__Se | برگشت به فهرست نسخه ها

Sobhani B, Safarian Zengir V, Karami A. Determining the crop planting calendar using T-test observation and Zoning Agro Climati and agricultural with Hotelling test in Kermanshah province. jgs 2020; 20 (57) :25-37
سبحانی بهروز، صفریان زنگیر وحید، کرمی اخضر. تعیین تقویم زراعی کاشت ذرت با استفاده از آزمون T مشاهده‌ای و پهنه بندی آگروکلیمایی و زراعی آن با آزمون هتلینگ در استان کرمانشاه. نشریه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی. 1399; 20 (57) :25-37

1- دانشیار اقلیم‌شناسی، دانشگاه محقق اردبیلی ، sobhaniardabil@gmail.com
2- دانشجوی دکتری رشته جغرافیایی طبیعی، اقلیم‌شناسی، دانشگاه محقق اردبیلی
3- دانش آموخته، کارشناسی ارشد، رشته اقلیم شناسی
محدودیت­ها و مرزهای تولید محصولات کشاورزی وابسته به شرایط اقلیمی است. آب و هوا یکی از مهم‌ترین عوامل موثر در فعالیت انسان به ویژه بخش کشاورزی است. کشت ذرت در تامین نیاز غذایی کشور نقش اساسی دارد. استان کرمانشاه با دارا بودن پتانسیل­های اقلیمی مطلوب، شرایط بهینه را جهت کشت ذرت دارا می باشد. هدف از این تحقیق، بررسی نقش بارش و درجه حرارت در تعیین تقویم زراعی و تعیین مناطق مساعد برای کشت ذرت است. برای انجام این کار از داده­های اقلیمی 10 ایستگاه سینوپتیکی در طول دوره آماری20 ساله (1390-1371) استفاده شد. با استفاده از آزمون هتلینگ و آزمون T مشاهده‌ای، داده­ها تجزیه و تحلیل شدند. براساس یافته­های تحقیق، بارش ایستگاه های مورد مطالعه، نیاز آبی محصول ذرت را در ماه­های خرداد، تیر، مرداد و شهریور تامین ننمود و دما نیز در نواحی مرتفع به‌علت کاهش مکرر در ماه­های اردیبهشت و خرداد  و در نواحی پست به­علت افزایش شدید آن در موقع گل­دهی، دانه­دهی و رسیدگی مشکلاتی را در طول دوره رشد این گیاه زراعی ایجاد نموده است. براساس نتایج تحلیل آزمون هتلینگ 62 درصد از مساحت استان کرمانشاه مناسب، 24 درصد متوسط و 14 درصد نامناسب برای کشت ذرت بود، هم‌چنین براساس نتایج تحلیل آزمون تی مشاهده­ای 47 درصد مناسب، 38 درصد متوسط و 15 درصد نامناسب برای کشت ذرت داشته در نتیجه، نواحی مرکزی استان که دمای معتدل دارد برای کاشت مناسب، نواحی شرقی و شمالی به علت سردسیری و نواحی جنوبی و غربی استان  به علت گرمسیری برای  کشت ذرت مناسب نبوده است.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اب و هواشناسی
دریافت: 1396/10/5 | پذیرش: 1397/6/5