دوره 19، شماره 54 - ( 9-1398 )                   جلد 19 شماره 54 صفحات 203دوره185فصل__Se | برگشت به فهرست نسخه ها

Hooshyar M, sobhani B, parvin N. Synoptic Analysis of Early Heat Waves in Northwest of Iran. jgs 2019; 19 (54) :185-203
هوشیار محمود، سبحانی بهروز، پروین نادر. تحلیل اماری سینوپتیکی امواج گرمایی زودرس در شمال غرب ایران. نشریه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی. 1398; 19 (54) :185-203

1- مربی اقلیم شناسی، دانشگاه پیام نور ایران، ایران ، ahmad.hooshyar2013@gmail.com
2- دانشیار گروه اقلیم شناسی، دانشگاه محقق اردبیلی
3- استادیار گروه اقلیم شناسی، دانشگاه پیام نور ایران، ایران
موج‌های گرمایی زودرس رویدادهای حدی جو هستند که باعث تلفات شدیدی در زندگی گیاهی و جانوری شده و مشکلات اجتماعی و اقتصادی زیادی برای جوامع به وجود می‌آورند. هدف این پژوهش شناسایی الگوهای سینوپتیکی و تحلیل آماری امواج گرمایی زودرس در شمال غرب ایران است. برای این کار از داده های دمایی حداکثر روزانه ماه اسفند چهارده ایستگاه‌ سینوپتیکی شمال غرب کشور در دوره آماری ( 1392-1333 ) شمسی استفاد شد. سپس بر اساس آستانه تعریف‌شده‌ی شاخص بالدی تعداد 61 روز موج گرما انتخاب شدند. تمام ویژگی‌های آماری داده‌ها در نرم‌ افزار SPSS پردازش شد. داده‌های ارتفاعی تراز میانی جو بر روی شبکه ای با اندازه 5/2×5/2 درجه قوسی بر روی محدوده 0 تا 70 درجه­ی طول جغرافیایی شرقی و 0 تا 60 درجه­ی عرض جغرافیایی شمالی از پایگاه داده های NCEP/NCAR استخراج شدند. ماتریسی در ابعاد 864 ستون در 40 ردیف تشکیل شد که بر روی ردیف­ها روزهای همراه با امواج گرمایی و بر روی ستونها داده های ارتفاعی تراز میانی جو قرار داشت. تحلیل مولفه­های مبنا بر روی ماتریس همپراش داده­های ارتفاعی انجام شد و 12 مولفه که حدود 93 درصد واریانس داده­ها ( تغییرات ارتفاع فشار تراز hp500 ) را تبیین می­کردند، شناسایی شدند. برای شناسایی الگوهای همدیدی بر روی نمرات مولفه­ها تحلیل خوشه­ای به روش ادغام "WARD" انجام شد. در محموع پنج الگوی فشار مولد امواج گرمایی زودرس شناسایی شد. نتایج تحقیق نشان داد که، امواج گرمایی زودرس شمال غرب ایران بیشتر براثر ایجاد پر ارتفاع بر روی جنوب عربستان، تنگه عدن و مرکز سودان در سطح 500 هکتوپاسکال و شکل‌گیری کم‌فشار سودانی در سطح دریا و گسیل زبانه‌های آن به ‌طرف شمال و شمال شرق که منطقه مورد مطالعه( شمال غرب ایران ) را نیز در برمی‌گیرد، به وقوع می‌پیوندند.
متن کامل [PDF 1974 kb]   (1137 دریافت)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اب و هواشناسی
دریافت: 1396/5/16 | پذیرش: 1397/5/25