دوره 17، شماره 44 - ( 3-1396 )                   جلد 17 شماره 44 صفحات 24دوره7فصل__Se | برگشت به فهرست نسخه ها

Mobasheri: M R, Ranjbar S. Detection of the wheat rust disease infected farms using Landsat images. jgs 2017; 17 (44) :7-24
مباشری محمدرضا، رنجبر سمیرا. تشخیص مزارع آلوده به بیماری زنگ گندم با استفاده از تصاویر لندست. نشریه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی. 1396; 17 (44) :7-24

1- استاد گروه مهندسی سنجش‌ازدور دانشگاه خاوران مشهد ، Mohammadreza.mobasheri@khi.ac.ir
2- دانشجوی کارشناسی ارشد سنجش ازدور دانشگاه خواجه نصیر

هدف این پژوهش تشخیص مزارع آلوده به بیماری زنگ گندم می­باشد. برای این منظور از داده­های سنجندهETM+ ماهواره لندست 7 در سال زراعی 92-93 و داده­های آزمایشگاهی مربوط به طیف بازتابندگی برگ و درجه سلامت برگ در مراحل مختلف بیماری استفاده شده است. مقادیر بازتابندگی برگ در محدوده طیفی قرمز و مادون‌قرمز نزدیک را از طیف اسپکترورادیومتر استخراج نموده و با استفاده از تابع پاسخ طیفی لندست 7 داده‌ها برای باندهای این سنجنده شبیه‌سازی گردید. سپس با استفاده از شاخص DVI و داده­های مربوط به کسر سلامت برگ شاخصی به نام شاخص سلامت گندم ایجاد گردید. در این رابطه مقدار همبستگی این شاخص با کسر سلامت برگ 82/0 به دست آمد. در ارزیابی شاخص WHI مقدار RMSE برابر 089/0 به دست آمد. نتایج این تحقیق نشان داد که این شاخص در مراحل سبزینگی گیاه عملکرد خوبی از خود نشان می­دهد و می‌تواند مناطق سالم، بیمار و مشکوک به بیماری را تشخیص دهد. ازآنجاکه شاخص به‌دست‌آمده یک شاخص طیفی است و به رنگ برگ حساس می­باشد هرچه تصاویر به زمان برداشت محصول نزدیک­تر ­شوند این شاخص ضعیف­تر عمل می­کند. منطقه مورد آزمون در این تحقیق در شهرستان سعادت شهر استان فارس واقع است.

دریافت: 1395/12/28 | پذیرش: 1395/12/28