دوره 19، شماره 54 - ( 9-1398 )                   جلد 19 شماره 54 صفحات 217دوره205فصل__Se | برگشت به فهرست نسخه ها

Heydari Alamdarloo E, Khosravi H, Nasabpour Molaei S. The Study of Tourism Comfort Climate Index in Desert Area (Case Study: Yazd Province). jgs 2019; 19 (54) :205-217
حیدری علمدارلو اسماعیل، خسروی حسن، نسب پور مولایی سحر. مطالعه شاخص اقلیم آسایش گردشگری در مناطق خشک (مطالعه موردی: استان یزد). نشریه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی. 1398; 19 (54) :205-217

1- دانشجوی دکتری کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
2- دانشیار گروه کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران ، hakhosravi@ut.ac.ir
3- دانشجوی دکتری مدیریت و کنترل بیابان دانشگاه تهران
آب و هوای مناسب و شناخت کافی از شرایط اقلیمی در مقصد یکی از مهمترین عناصر در بحث گردشگری است و می‌تواند به ‌عنوان یک عامل جاذب یا دافع برای گردشگران باشد. هدف از این پژوهش ارزیابی اقلیم گردشگری استان یزد به عنوان یکی از مهم ترین  استان های گردش پذیر در مناطق خشک کشور است. برای تعیین آسایش حضور گردشگر از شاخص اقلیم آسایش گردشگری (TCI) استفاده شد. به منظور بررسی شاخص اقلیم آسایش (TCI) از دادههای 17 ایستگاه هواشناسی استفاده شد. سپس با محاسبه زیرشاخص­ها و شاخص TCI با کمک نرم‌افزار ArcGIS پهنه‌بندی زیرشاخص­ها و شاخص  TCI انجام شد. نتایج نشان داد به ترتیب ماه‌های مهر، اردیبهشت، آبان و فروردین بهترین ماه­ها برای فعالیت­های گردشگری در استان یزد است و به ترتیب ماه‌های دی، تیر، بهمن و آذر داری پایین‌ترین میانگین شاخص  TCIهستند. لازم به ذکر است که تیر ماه دارای بیشترین تغییرات و مهر ماه دارای کمترین تغییرات در شاخص  TCIدرسطح استان یزد است. همچنین کلاس‌بندی سالانه شاخص  TCI براساس طبقه‌بندیScott  وMcBoyle  نشان می­دهد استان یزد در دو کلاس اوج در فصول معتدل و اوج در فصول خشک قرار می­گیرد. به ‌طورکلی می‌توان گفت مناطق کوهستانی با ارتفاع بیش از 2700 تا 3000 متر و مناطق اطراف آن در فصول خشک که بارش و کاهش دما عامل محدود‌کننده نیست دارای بهترین شرایط گردشگری می‌باشد. مناطق دیگر با ارتفاع کمتر از 2700 تا 3000 متر در فصول بهار و پاییز بهترین شرایط اقلیمی را برای گردشگری دارند.
واژه‌های کلیدی: اقلیم، استان یزد، شاخص (TCI)، گردشگری
دریافت: 1396/1/3 | پذیرش: 1397/6/1