%0 Journal Article %T %J Journal of Applied Research in Geographical Sciences %V 15 %N 38 %U http://jgs.khu.ac.ir/article-1-3561-fa.html %R %D 2015 %K %X تغییر اقلیم اثرات مستقیم و غیر مستقیم بر تولید محصول و امنیت غذایی دارد. هدف این بررسی، شبیه­سازی اثرتغییر اقلیم بر مراحل فنولوژی برنج درمدیریت­های مختلف آبیاری در منطقه خزری است. داده­های مورد استفاده شامل داده­های هواشناسی، خاک شناسی و مدیریت محصول می­باشد. داده­های هواشناسی شامل داده­های روزانه دمای کمینه، دمای بیشینه، تابش و بارش ایستگاه رشت برای دوره آماری 2010- 1980و داده­های ماهانه دما و بارش مربوط به 6 مدل گردش عمومی جو برای دوره آماری 2000-1971 به عنوان دوره پایه جهت بررسی عملکرد مدل­های گردش عمومی جو است. داده­های خاک و داده­های مدیریت محصول از آزمایش مزرعه­ای سال 2006 و 2007 برداشت شده­اند. چشم­انداز اقلیم آینده براساس مدل MPEH5 و تحت سناریوهای SRA1B،SRA2وSRB1 برای دوره­های2032-2011مشخص گردید. نتایج چشم انداز اقلیم آینده نشان داد که میانگین دما افزایش و مجموع بارش کاهش خواهد یافت. اثر تغییر اقلیم بر مراحل فنولوژی برنج با مدل زراعی CERES-Rice در سه رژیم غرقاب دائم، آبیاری با فاصله 5 روز و 8 روز شبیه­سازی شده است. نتایج نشان داد که زمان آغاز خوشه­دهی، گلدهی و بلوغ فیزیولوژیک با افزایش دما کاهش خواهد یافت. همچنین بررسی مراحل فنولوژی برنج در سناریوهای مختلف نشان می­دهد که با افزایش بیش از یک درجه دمای هوا، آغاز خوشه دهی، گلدهی و بلوغ فیزیولوژیک در شرایطی که نیاز آبی گیاه تأمین باشد (غرقاب دائم) با تأخیر همراه خواهد بود. %> http://jgs.khu.ac.ir/article-1-3561-fa.pdf %P 187-205 %& 187 %! %9 Research %L A-10-477-1 %+ %G eng %@ 2228-7736 %[ 2015