parsamehr Y, mohammadi H, khoshakhlagh F, bazgeer S. Estimation of base temperature in different growth stages of wheat Case study: Sararood Station of Kermanshah. jgs 2022; 22 (64) :17-30
URL:
http://jgs.khu.ac.ir/article-1-3142-fa.html
پارسامهر یوسف، محمدی حسین، خوش اخلاق فرامرز، بازگیر سعید. برآورد دمای پایه در مراحل مختلف رشد گندم دیم مطالعه موردی: ایستگاه سرارود کرمانشاه. نشریه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی. 1401; 22 (64) :17-30
URL: http://jgs.khu.ac.ir/article-1-3142-fa.html
1- ب و هواشناسی کشاورزری
2- آب و هواشناسی کشاورزری ، hmmohammadi@ut.ac.ir
3- آب و هواشناسی سینوپتیک
4- هواشناسی کشاورزی
چکیده: (5227 مشاهده)
در این پژوهش به منظور بررسی دمای پایه (حداقل دما برای رشد گیاه) در درجه روزهای رشد (GDD) که یکی از پارامتر های مهم در محاسبه درجه روز رشد است، ابتدا دادههای مورد نیاز دوره آماری 2009-2017 محصول گندم در ایستگاه سرارود، از ایستگاه مربوطه اخذ شد. سپس بعد از مرتب کردن و جدا کردن مراحل مختلف رشد، با استفاده از 4 روش محاسبه دمای پایه (1- حداقل انحراف استاندارد در در جه روز SDgdd، 2- حداقل انحراف استاندارد در روزها SDday، 3- ضریب رگرسیون در روزها CRday، 4- ضریب تغییرات CV) مناسب ترین روش برای محاسبه دمای پایه رشد، در مراحل مختلف کاشت تا برداشت محصول گندم به دست آمد. نتایج نشان داد که مناسب ترین روش، حداقل انحراف استاندارد در GDD است که دمای پایه به ترتیب برای مراحل مختلف رشد از جوانه زنی تا رسیدن کامل 8/5، 38/0، 1، 8/2-، 56/0، 3/2، 3/7، 9/7، 8/6، 11 درجه سلسیوس به دست آمد. با مقایسه روش های مختلف محاسبه GDD، مناسب ترین روش، روش عمومی محاسبه درجه روز رشد به دلیل بیشترین مطابقت با داده های ایستگاهی شناخته شد. مقدار درجه روز رشد در مراحل مختلف بر اساس دمای پایه به دست آمده آن ها، محاسبه و نتایج نشان دادن که محاسبه دمای پایه در هر مرحله از رشد گندم پاییزه برای محاسبه GDD بسیار دقیق بوده و یک برآورد دقیق از GDD، حاصل شد.
نوع مطالعه:
كاربردي |
موضوع مقاله:
اب و هواشناسی