دوره 19، شماره 54 - ( 9-1398 )                   جلد 19 شماره 54 صفحات 22دوره1فصل__Se | برگشت به فهرست نسخه ها

khoshraftar R, jafari G H, feyzolahpour M, arain tabar H, moradi P. Evaluation of the correlation of faults with karstic springs in the mountain range of Prav Bisotun-Kermanshah. jgs 2019; 19 (54) :1-22
خوشرفتار رضا، جعفری غلام حسن، فیض اله پور مهدی، آرین تبار حبیب، مرادی پروانه. ارزیابی ارتباط گسل‌ها با چشمه‌های کارستی در توده کوهستانی پراو بیستون-کرمانشاه. نشریه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی. 1398; 19 (54) :1-22

1- عضو هیات علمی گروه جغرافیا دانشگاه زنجان
2- استادیار گروه ژئومورفولوژی دانشگاه زنجان ، feyzolahpour@znu.ac.ir
3- دانشجوی دکتری ژئومورفولوژی دانشگاه رازی کرمانشاه
4- دانشگاه زنجان

پهنه­ های کارستی زاگرس بویژه استان کرمانشاه نقش مهمی در تغذیه آبخوان­ها دارند و بسیاری از فعالیت های انسانی مانند تامین آب شرب و کشاورزی به وجود منابع آب کارست وابسته می ­باشند. با توجه به فراوانی ساختارهای تکتونیکی و شکل­گیری پدیده­های ژئومورفولوژیکی کارست در منطقه پراوبیستون به ارزیابی ارتباط ساختمان گسلی با چشمه­ های کارستی در این منطقه پرداخته شد. بدین منظور ابتدا مبادرت به تهیه لایه­ های اطلاعاتی شامل موقعیت مکانی چشمه­ ها، موقعیت مکانی چاله­ های بسته، گسل­ها، بافر، شیب و لایه طبقات ارتفاعی شده و سپس نمودار گلسرخی گسل­ها ترسیم شده و به وسیله روش شواهد وزنی مورد بررسی قرار گرفت. بررسی رابطه بین چشمه و گسل در منطقه پراو بیستون با استفاده از روش وزنی نشان داد که ارتباط نزدیکی بین عناصر تکتونیکی با فراوانی چشمه­ ها، وجود دارد به گونه­ای که در فواصل کم از گسل­ها تعداد چشمه­ها بیشتر و با فاصله گرفتن از گسل تعداد و فراوانی چشمه­ ها، کاسته می­ شود. همچنین نتایج حاصل نمودارهای گلسرخی نشان داد که گسل­ها تاثیر مستقیمی در پیدایش و جهت گیری چشمه­ ها داشته­ اند. در بررسی رابطه شیب و فراوانی چشمه­ ها مشخص شد که بیشتر چشمه ­ها در شیب صفر تا 5 درصد و سطوح ارتفاعی بین 1200 تا 1400 متر واقع شده ­اند. سطوح ارتفاعی فوق، پایکوه ­ها و سطوح مشرف به دشت را شامل می­ شود.

واژه‌های کلیدی: گسل، چشمه، کارست، شواهد وزنی، پراوبیستون
متن کامل [PDF 1524 kb]   (2008 دریافت)
دریافت: 1396/9/20 | پذیرش: 1397/2/18