دوره 23، شماره 71 - ( 10-1402 )                   جلد 23 شماره 71 صفحات 301دوره283فصل__Se | برگشت به فهرست نسخه ها

azadkhani P, Salavarzizadeh M, Farogh Doost F. Study of the Feasibility of Regeneration of Central Worn-Out Textures of Ilam City Based on Urban Smart Growth Approach. jgs 2024; 23 (71) : 16
آزادخانی پاکزاد، سلاورزی زاده محمد، فاروق دوست فاطمه. امکان‌سنجی بازآفرینی بافت‌‌های مرکزی فرسوده شهر ایلام براساس رویکرد هوشمند شهری. نشریه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی. 1402; 23 (71) :283-301

1- استادیار جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه باختر ایلام، ایلام، ایران ، pakzad540azad@gmail.com
2- استادیار جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران
3- کارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه باختر ایلام، ایلام، ایران
فرسودگی بافت­های شهری مساله­ای است که اغلب شهرهای کشور با آن مواجه‌‌اند و ساماندهی این­گونه بافت­ها از اهمیت بالایی برخوردار است. یکی از راهکارهای مطمئن و عملی پیش­و روی برنامه‌‌ریزان شهری، امکان­سنجی بازآفرینی این­گونه بافت‌‌هاست تا سطوح قابل بازآفرینی را که برای جامعه شهری از سطح نسبتاً خوب و قابل تحملی برخوردارند، تعیین نماید. از این­رو، پژوهش حاضر با هدف امکان­سنجی بازآفرینی بافت‌‌های فرسوده براساس رویکرد هوشمند شهری به صورت توصیفی-تحلیلی انجام گرفته است. جامعه آماری شامل ساکنان بافت مرکزی فرسوده شهر ایلام (جمعیت: 12676 نفر) است که تعداد 384 نفر از آنها به روش نمونه‌‌گیری خوشه‌‌ای به عنوان حجم نمونه انتخاب شد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق­ساخته است که از طریق روایی صوری و پایایی آلفای کرونباخ به میزان (701/0) تأیید شد. تجزیه و تحلیل داده­ها به کمک آزمون (t تک‌‌نمونه‌‌ای)، تکنیک (Fuzzy AHP) و تلفیق آن با لایه‌‌های GIS انجام شد. یافته‌‌ها نشان داد که وضعیت بافت فرسوده شهر ایلام از نظر شاخص­های رشد هوشمند شهری نامناسب است. بررسی لایه‌‌های رقومی حاکی از آن داشت که برخی از شاخص­ها (از جمله اندازه قطعات، دسترسی به خدمات، دسترسی‌‌های اصلی و فرعی) در وضعیت مناسب و برخی دیگر (از جمله زمین بلااستفاده، تراکم جمعیت، نسبت جنسی، جمعیت فعال، نرخ اشتغال و نسبت سواد) در وضعیت نامناسبی است. در نهایت 3/2 هکتار از محدوده بافت فرسوده شهر شامل محدوده میدان 22 بهمن، ابتدای خیابان اشرفی اصفهانی منتهی به چهارراه رسالت، ضلع شمالی چهارراه مقاومت، ضلع شمالی میدان امام و محدوده پارک کودک بیشترین اولویت را برای بازآفرینی دارا هستند.
شماره‌ی مقاله: 16
دریافت: 1398/12/20 | پذیرش: 1399/5/14