دوره 21، شماره 61 - ( 4-1400 )                   جلد 21 شماره 61 صفحات 239دوره221فصل__Se | برگشت به فهرست نسخه ها

Asgharzadeh A, Islami S G, Etessam I. Knowledge of the earthquake in architecture and its impact on the organization of the geography of habitation. jgs 2021; 21 (61) : 12
اصغرزاده علی، اسلامی سید غلامرضا، اعتصام ایرج. آگاهی از زلزله در معماری و تاثیر آن برسازماندهی جغرافیای سکونت. نشریه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی. 1400; 21 (61) :221-239

1- دانش آموخته دوره دکترای معماری دانشکده هنر و معماری آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران ، ali.asgharzadeh.uni@gmail.com
2- استاد دانشکده معماری پردیس هنر های زیبا دانشگاه تهران
زلزله و پدیده‌های ناشی از آن، اغلب به عنوان عامل ناپایداری و بی‌نظمی در علوم مهندسی و معماری مطرح بوده که سبب تخریب زیرساخت شهری می‌گردند؛ این در حالی است که با تغییر نگاه به زلزله یعنی از ضایعه به ظرفیت و از آشوب به سازماندهی، لایه‌ای دیگر از این پدیده آشکار می‌شود. زلزله و شبکه گسل را می‌توان به عنوان یکی از عوامل سازماندهنده سکونت بررسی کرد که در کل جغرافیای سکونت یعنی مکان‌گزینی شهر و آبادی، شبکه فضایی شهر، توسعه شهر و شبکه فضایی-سازه‌ای خانه به صورت یک لایه پنهان اما تاثیرگذار نقش مهم داشته باشد؛ در این مقاله سعی شده‌است با اتکا به رهیافتی کلّ‌نگر و بینش سیستمی و با روش توصیفی تحلیلی به نقش خودآگاهی و تصویر ذهنی از زلزله و ارتباط و درهمتنیدگی آن با تکنولوژی  قنات پرداخته شود. در انتها مدل زلزله- قنات- شهر معرفی و تاثیر آن در سازماندهی معماری و شهرسازی در مقیاسهای مختلف نشان داده می‌شود. پدیده زلزله در بستر اجتماعی و کالبدی شهر، پدیده‌ای است پیچیده که مطالعات چند وجهی و به رهیافت بین‌رشته‌ای، مابین حوزه علوم جغرافیایی، نظریه‌های اطلاعات و معماری وشهرسازی نیاز دارد. اهمیت این پژوهش،  نگرش نو به پدیده زلزله و چگونگی تحلیل آن از حالت صرفاَ کمّی به کمّی-کیفی و گذر از مباحث مورفولوژیک محض به مباحث سمیو تپولوژیک است. این رهیافت می‌تواند پارادایم جدیدی را در حوزه معماری همساز با زلزله در مطالعات معاصر بوجود آورد.

متن کامل [PDF 2025 kb]   (1267 دریافت)
دریافت: 1397/8/7 | پذیرش: 1398/2/8