دوره 20، شماره 56 - ( 1-1399 )                   جلد 20 شماره 56 صفحات 192دوره177فصل__Se | برگشت به فهرست نسخه ها

sharafi S, sadeghirad M, javadi nia Z. Paleogeomorphology Reconstruction of Della Landslide and the Formation of the Shimbar Dam Lake in Indica – Khuzestan province. jgs 2020; 20 (56) :177-192
شرفی سیامک، صادقی راد مسعود، جوادی نیا زهرا. بازسازی پالئوژئومورفولوژی زمین لغزش دلا و شکل گیری دریاچه سدی شیمبار شهرستان اندیکا- استان خوزستان. نشریه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی. 1399; 20 (56) :177-192

1- استادیار گروه ژئومورفولوژی دانشگاه لرستان ، sharafi.si@lu.ac.ir
2- کارشناس ارشد باستان شناسی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ابهر
رخداد زمین لغزش­ها در مسیر رودخانه­های ایران به ویژه در مناطق کوهستانی زاگرس از فرآیندهای دامنه­ای است که مسدودن شدن مسیر رودخانه­ها و شکل­گیری دریاچه­های سدی را به دنبال دارد. زمین لغزش دلا، نمونه­ای از این لغزش­ها است که وقوع آن در مسیر شبکه زهکشی رودخانه شیمبار، شکل­گیری دریاچه شیمبار را در پی داشت. مطالعات زمین باستان­شناسی صورت گرفته در محدوده مورد مطالعه با استفاده از نقشه­های توپوگرافی، زمین­شناسی، مدل رقومی ارتفاع، تصاویر ماهواره ای و نرم افزار Arc GIS بر روی زمین لغزش و حوضه دریاچه شیمبار منجر به شناخت دلایل وقوع زمین لغزش و تغییرات سه مرحله­ای دریاچه گردید. این امر نهایتاً زمینه بازسازی پالئوژئومورفولوژی زمین لغزش و  دریاچه سدی شیمبار را مهیا ساخت. نتایج نشان داد که عامل اصلی رخداد زمین لغزش دلا فرآیندهای تکتونیکی منطقه بوده و براساس شواهد باستان شناسی و زمان حفر کانال باستانی، زمان وقوع زمین لغزش قبل از 2000 سال پیش بوده است. هم چنین شکل گیری دریاچه شیمبار و تغییرات محدوده و عمق آن در 3 مرحله، باعث تغییرات محیطی منطقه و مسدود شدن مسیر کوچ منطقه برای مدت طولانی شده است.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ژئومورفولوژی
دریافت: 1397/5/17 | پذیرش: 1397/8/6