دوره 18، شماره 48 - ( 1-1397 )                   جلد 18 شماره 48 صفحات 216دوره201فصل__Se | برگشت به فهرست نسخه ها

Feizizadeh B, KHedmat Zadeh A, Nikjoo, M R. Micro-classification of orchards and agricultural croplands by applying object based image analysis and fuzzy algorithms for estimating the area under cultivation. jgs 2018; 18 (48) :201-216
فیضی زاده بختیار، خدمت زاده علی، نیکجو محمدرضا. ریز طبقه بندی اراضی باغی و زراعی با استفاده از تکنیکهای پردازش شی پایه والگوریتم های فازی با هدف تخمین سطح زیر کشت. نشریه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی. 1397; 18 (48) :201-216

1- دانشگاه تبریز ، Feizizadeh@tabrizu.ac.ir
2- دانشگاه تبریز

تکنولوژی سنجش از دور یکی از فناوری­های کارآمد و نوین در استخراج کاربری های اراضی ، به روز رسانی نقشه ها و کشف تغییرات کاربرها می­باشد. سنجش از دور با ارائه تصاویر ماهواره ای با قدرت زمانی و مکانی متفاوت امکان مدیریت بهنگام کاربری ها را فراهم ­آورده که باعث صرفه جویی در وقت و هزینه شده و این امر قدرت تصمیم گیری، بهره برداری بهینه  و برنامه ریزی دقیق تر برای منابع طبیعی را افزایش می­دهد. استفاده از تکنیک های پردازش شی گرا (دانش پایه) تصاویر ماهواره ای از روشهای جدید در پردازش تصاویر می­باشد، که علاوه بر استفاده از قدرت تفکیک طیفی تصاویر از ویژگی های فیزیکی و هندسی(بافت ،شکل)تصاویر نیز استفاده می­کند. تحقیق حاضر با هدف استخراج نقشه کاربری های باغی و زراعی در دشت میاندوآب با استفاده از الگوریتم­ها و شاخص­های مناسب در پردازش شی گرای تصاویر ماهواره ای در محیط نرم افزار eCognition انجام شده است. در این تحقیق نقشه پراکنش محصولات کشاورزی در 9 طبقه تهیه شد و سپس برای پردازش شیء پایه تصاویر ماهواره ای، تصویر با مقیاس10 ،ضریب شکل0.7 و فشردگی0.3سگمنت سازی شد و بر اساس الگوریتم فازی اشتراک(AND)،کاربری های مورد نظر با استفاده ازشاخصهای بافت(Texture هندسی(Geometry)، پوشش گیاهی(NDVI)، ترکیب سطوح خاکستری پیکسل(GLCM) ، درجات روشنایی،  طبقه بندی شده­اند که از الگوریتم طبقه بندی  Assign Class استفاده شده است،که در نهایت دقت کلی 93.6/0 و ضریب کاپا 92.5/0 برای کاربری های استخراج شده به دست آمد. مساحت سطح زیر کشت برای کاربری های گندم و جو، آلو و آلوچه، سیب، تاکستان و یونجه به ترتیب شامل  42/2622، 4505 ،  55/4354 ، 85/4457، 58/14110 هکتار می باشد.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سنجش از دور
دریافت: 1396/2/30 | پذیرش: 1396/12/26