دوره 14، شماره 33 - ( 6-1393 )                   جلد 14 شماره 33 صفحات 169دوره153فصل__Se | برگشت به فهرست نسخه ها

کامران حسن، کرمی افشین. بررسی روابط ایران و شورای همکاری خلیج فارس از منظر تئوری سازه‌انگاری. نشریه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی. 1393; 14 (33) :153-169

URL: http://jgs.khu.ac.ir/article-1-1966-fa.html

1- دانشیار جغرافیای سیاسی دانشکده جغرافیای دانشگاه تهران
2- دانشجوی دکتری جغرافیای سیاسی دانشکده جغرافیای دانشگاه تهران ، email: afshin_karami62@yahoo.com
خلیج فارس از جمله مناطق جغرافیایی با ویژگی­های ممتاز در جهان است و از قرن ها پیش به طور پیوسته مورد توجه دولت­ها بوده، بنابراین همواره در معرض رقابت­ها و کشمکش­ها بوده است. این منطقه در برگیرنده کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس به علاوه ایران و عراق است. روابط میان ایران و کشورهای جنوبی خلیج فارس از جهات مختلف مورد بررسی قرار گرفته است. هدف این مقاله بررسی روابط این کشورها با جمهوری اسلامی ایران در چهارچوب تئوری سازه­انگاری است. در مسیر بررسی این موضوع، نظر به شیوه خاص و بینابینی که این رویکرد با توجه به هستی شناسی خود در شناخت و بررسی پدیده ها دارد، ما نیز در بحث روش­شناسی راهی میانه را برگزیده و بنابراین از روشی هرمنوتیکی- اثباتی بهره خواهیم جست. روش گردآوری اطلاعات نیز به شیوه کتابخانه­ای و اسنادی بوده و پس از بررسی اطلاعات گردآوری شده به تجزیه و تحلیل آنها پرداخته­ شد. عوامل و مؤلفه­های مختلفی منجر به شکل­گیری نوعی سوءظن دایمی میان دو طرف شده است که تغییر این ذهنیت نیازمند بازساخته شدن مبانی و انگاره­های هویتی جدیدی برای دو طرف است که منابع تنش­زا در آن به حداقل ممکن برسد. دو طرف برای همگرایی نیازمند بازتعریف مفاهیمی هستند که در چارچوب منافع و هویت ملّی هر دو طرف باشد.

پذیرش: 1395/4/15