دوره 13، شماره 31 - ( 12-1392 )                   جلد 13 شماره 31 صفحات 210دوره191فصل__Se | برگشت به فهرست نسخه ها

XML Print

شماعی علی، جهانی دولت آباد رحمان، جهانی دولت آباد اسماعیل. سنجش میزان هویت محله ای با تأکید بر نقش نهادهای مردمی در منطقه 7 تهران. نشریه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی. 1392; 13 (31) :191-210

1- دانشیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه خوارزمی تهران
2- دانشجوی دکتری رشته جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه خوارزمی ، jahani_rahman@yahoo.com
3- دانشجوی دکتری رشته جامعه شناسی دانشگاه تهران
احیاء هویت محله­ای و تعلقات اجتماعی به منظور مدیریت بهینه و ارتقاء کیفیت زندگی شهروندان، همواره مورد تأکید محققان و کارشناسان شهری بوده است. در این بین، ایجاد ساختار مدیریت محله­ای به منظور فراهم کردن فضای مشارکتی، بواسطه شکل­گیری نهادهای مردمی بویژه شورایاری­ها را می­توان حرکتی در این راستا تلقی کرد. بر همین اساس، پژوهش حاضر به سنجش میزان هویت محله­ای در منطقه هفت تهران و نقش نهادهای مردمی بویژه شورایاری­ها در تقویت آن پرداخته است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و پیمایشی است. داده­ های مورد استفاده از ابزار پرسشنامه در میان 500 نفر از ساکنان 15 سال به بالای منطقه 7 تهران گردآوری شده است. روش نمونه­­گیری مورد استفاده در این پژوهش، خوشه­ ای چندمرحله بوده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که احساس تعلق و حساسیت به محله در بین شهروندان منطقه مورد مطالعه چندان پررنگ و قابل قبول نیست. یکی از مهمترین علل این موضوع فقدان تعامل سازنده­ بین نهادهای مردمی و شهروندان در این منطقه است. انتظارات شهروندان منطقه از نهادهای مردمی در خصوص تقویت عوامل هویت­بخش محله­ها قابل توجه است. این موضوع نشان می­دهد که حساسیت نسبت به محله و پتانسیل شکل­گیری هویت محله­ای در بین شهروندان منطقه هفت وجود دارد و در صورتی که به انتظارات آنان در این خصوص به نحو مطلوب جامه عمل پوشانده شود، وضعیت مناسبتری بر محله­ها حاکم خواهد شد.

پذیرش: 1395/4/15